Efter påsken bestämde jag mig att nu får det vara slut med snabba kolhydrater. Nu ska jag försöka klara mig utan dessa och nog mår man ju så mycket bättre. Har blivit betydligt piggare och magen är lugn. Man äter ju precis som vanligt men byter ut de snabba kolhydraterna. Vad man ska äta till frukost är ju det som man först funderar på för vi äter väl alla smörgås till morgonen. På fredagen bakade jag fröknäcke och gjorde granola (som jag äter med kvarg och blåbär). Har tidigare gjort ett annorlunda fröknäcke men det här blev godare, knaprigt och gott.
FRÖKNÄCKE
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 del smält smör eller neutral olja
2 1/2 dl kokande vatten
1/2 - 1 tsk salt
Lite flingsalt att strö över
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten och smör. Häll vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut till en tunn kaka med en slickepott. Strö över lite flingsalt.
Grädda i ugn 150 grader i 45 minuter. Ta ut och skär genast i bitar. Låt torka. Jag stjälpte upp brödkakan på ett annat bakplåtspapper och gräddade en stund till så det blev torrt på båda sidorna
GRANOLA
2 dl hackad mandel
2 dl hackade hasselnötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl kokoslingor
1/3 dl hela linfrön
1 tsk ekologisk vaniljpulver
1 msk kakao
3 mask kokosfett (låt det smälta till flytande konsistens)
1 msk kallrörd honung
Blanda ihop allt och fördela på plåt. Rosta allt på 150 grader i ca 20 - 30 minuter (beroende på ugn, se till så det inte blir för bränt!). Rör några gånger under tiden. Förvara i tät burk.
(obs! Det är inte kokosfett som säljs i paket som används utan på burk).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar