fredag 12 juli 2013

Paj x 3

I går hade vi kusinen från Österbotten med familj, min gudmor och gudfar samt mamma och pappa till oss. Visste att kusinen inte äter så mycket sötsaker så jag fixade till lite saltigt. Eftersom jag var på jobb till kl 17 i butiken och gästerna skulle komma kl 18 så fanns det inte så mycket tid för förberedelser. Vid såna tillfällen är pajer ett bra alternativ, går bra att förbereda dagen före och värma i ugnen före gästerna anländer.
 
Har dock lejdon på de pajer jag vanligtvis brukar laga så jag surfade lite omkring på nätet och fastnade för följande tre pajer:
 
BACON- OCH BROCCOLIPAJ
 
Pajdeg:

3 dl mjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
 
Blanda detta till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Låt stå kallt en stund. Nagga och grädda i 225 C ca 10 min.
 
Fyllning:

1 färsk broccoli
1 pkt bacon, klipp i småbitar och stek
100 g blåmögelost
1-2 dl riven ost
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt & peppar
 
Lägg broccoli i pajskalet och strö över bacon och ost. Blanda samman ägg och grädde, salta & peppar, och häll detta i pajskalet. In i ugnen 200 C ca 30 min.
 
 
TACOPAJ
 
Pajdeg:

4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g margarin
1 ½ dl filmjölk (jag använde fil)

Blanda ihop allt till en deg. Tryck ut i en pajform. Gärna en med höga kanter och löstagbar botten. Förgrädda 10 min i 225°.

Fyllningen:

600-700 g köttfärs
1 st gul lök
1 1/2 påse taco-kryddmix
1 dl vatten
2 st tomater
4-6 st gröna peperonin i lag

Bryn köttfärsen och löken. Tillsätt vatten och kryddpåsen. Koka så att köttfärsen blir rätt så torr. Lägg allt i pajskalet.

Hacka tomater och feferoni efter smak. Lägg överst på köttfärsen.

Topping:

2 dl crême fraiche
4 msk majonnäs
2 dl riven ost
3-4 st pressade vitlöksklyftor

Blanda och bred toppingen ovanpå pajen. Grädda 10-15 min i 250° tills ytan fått vacker färg.


VÄSTERBOTTENPAJ MED KANTARELLER

pajskal:

3 dl mjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
 
fyllning:

ca 1 liter kantareller
1/2 gul lök
smör att steka i
3 dl vispgrädde
3 ägg
150 g riven västerbottenost
salt & peppar
 
Blanda ingredienserna till pajskalet och arbeta till en deg. Tryck ut den i en pajform och låt stå i frysen 10 min. Nagga pajskalet och förgrädda ca 10 min i 225 C.
 
Finhacka löken och skär svampen i mindre bitar. Stek i smör och lägg sedan svampfräset i pajskalet. Blanda grädde, ägg och ost. Salta och peppra. Häll äggsmeten i pajskalet och grädda ca 25 min i 200 C.

Glömde förstås kameran i butiken och batteriet var slut i lilla kameran så jag lånar några bilder från Matplatsen varifrån jag lånade recepten:

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar