lördag 7 juni 2014

Fisksoppa


Igår gjorde jag världens godaste fisksoppa. Man ska väl inte skryta på sig själv men det är ju inte jag som har gjort receptet. Vad är då extra med denna soppa jämfört med en "vanlig" fisksoppa. Jo, det finns inga andra grönsaker än lök och man använder nypotatis. Likaså har man i både färsk laxfilé och kallrökt lax. 

Receptet är från programmet Saaristoruokaa.

Fisksoppa

300 gram kallrökt lax
500 gram färsk lax
600 gram nypotatis
1 lök
1 liter fiskbuljong
2 dl vispgrädde
stjälkar från sommarlök och dill
salt och peppar

Gör så här:
Kuullota (vad heter det på svenska - förgyll?) potatisen och löken (som har skurits i mindre bitar) i smör i en kastrull.Tillsätt skinnet av den kallrökta forellen (den forell jag köpte hade inget skinn så jag hoppade över detta skede). Häll över fiskbuljonen och låt koka tills potatisen är färdig. Ta bort skinnet.
Tillsätt fisken som du skurit i mindre bitar. Låt koka en stund till. Strö över stjälkar från sommarlök och dill som du skurit i mindre bitar. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.

I originalreceptet ska det serveras med guppröra på maltlimpa. Jo, jag skrev rätt, det stod inte gubbröra. Men vi hade bara maltlimpa med smör och lika gott var det.

Idag regnar det på Kimitoön. Ikväll ska vi på fest och i morron på konfirmationsfester!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar