måndag 28 april 2014

Vip-träff

I fredags var det dags för vip-träff hos mej. För den som inte vet så är vi 6 "flickor" från min klass i Handelsläroverket som träffas 2 ggr/år. Dessa träffas är heliga och det ska vara mycket för att man missar en träff. Vi känner ju varandra rätt så bra efter 25 år så på våra träffar ventilerar vi allt möjligt, allt från glädjeämnen till sorg.
 
Vi började träffen i Cozy Villa för flickorna ville shoppa lite. Därefter fortsatte vi hemma hos oss. Jag hade fixat pajer och sallad och självklart drack vi skumppa till (ett måste på vip-träffar). 2 pajer hade jag gjort tidigare och de recepten finns HÄR men en ny paj hade jag fixat, en basilikapaj och den var riktigt bra så här kommer receptet:

BASILIKAPAJ

Botten:
4 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
1/2 kruka basilika
1 dl riven parmesanost
1/2 dl vatten

Fyllning:
5 tomater
1/2 kruka basilika
150 gram fetaost
1 burk svarta oliver (á 227 gram)
4 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
svartpeppar
2 vitlöksklyftor

Gör så här:
1. Blanda vetemjöl, smör, basilika och parmesanost i en matberedare. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Låt stå svalt i ca 30 minuter.
2. sätt ugnen på 225 grader
3. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
4. Sänk temperaturen i ugnen till 200 grader.  Lägg de skivade tomaterna och den hackade basilikan i pajformen. Smula över fetaosten och fördela olivern (jag halverade olivern). Vispa ihop ägg, mjölk, salt, svartpeppar och de pressade vitlöksklyftorna och häll i pajformen. Grädda i ca 35 minuter.

I min pajform var äggstanning på 4 ägg och 4 dl mjölk på tok för mycket så till nästa gång använder jag 3 ägg och 3 dl mjölk.


Till efterrätt hade jag gjort en Lemoncurd-cheesecake. Receptet till den hittade jag HÄR.

LEMONCURD-CHEESECAKE

Det här behöver du till en form på 24 cm / cirka 12 personer :125 gram smör
16 stycken digestivkex
Fyllning:1 dl lemoncurd
100 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
600 gram philadelphiaost
1 1/2 dl florsocker
1 msk med  apelsinsaft
Gör cheesecaken så här:Smält matfettet och mixa kex oxh smöret i en matberedare.
Tryck ut i formen, och ställ kallt så att den svalnar och stelnar till. Bred sedan ut ett lager med lemoncurd över botten.
Rör ihop philadelphiaosten med apelsinsaften och florsockret. Vispa grädden så att den bildar toppar och blanda ned den i oströran. Dela chokladen på två – Smält 50 gram  av chokladen och riv hälften. Den rivna chokladen blandar du ner i smeten, och häller upp hela över lemoncurden. Ringla sedan över chokladen över kakan och ställ in i kylskåpet (inte frys)  i minst tre timmar innan servering.

Jag gjorde den här kakan samma dag men med facit i hand så smakade den ännu bättre dagen därpå då den fått stå och gotta sig lite.




Glada tjejer =)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar