Här njuter vi av semesterns första dag och av ett strålande väder.
I dag har vi varit och storhandlat. Har planerat maten för hela veckan och det mesta är handlat. Måste bara fylla på lite färskvaror före påsken.
Prövade också på ett nytt recept. Har just avnjutit kaffe och köttpiroger ute på "ljuganbänken" vid garaget (enda stället som det är sol på vår tomt). Verkligen mättande piroger. Kan vara bra att ha i boxen om tiden är knapp eller mamma inte är hemma då man är hungrig.
Måste skriva receptet här på bloggen. Har hittat så mycket recept på nätet och snart vet man inte på vilken blogg man hittat recepten man gillar. Receptet är från bloggen Kryddburken
KÖTTPIROGER
Det här receptet blir 16 små eller 8 stora piroger
Det här behöver du till fyllningen :
3 gula lökar
2 msk smör
500 gr nötfärs
1 brk böngroddar
1 tsk salt
1.5 dl chilisås (heinz)
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
1-2 vitlöksklyftor pressade
GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken. Fräs den i matfettet tillsammans med köttfärsen tills massan är grå o grynig.
Blanda i böngrodd, salt, chilisås, vitlök och kryddor smaka av ta mera kryddor om ni vill, låt småputtra ca 5 min. Låt det svalna.
Degen :
50 gr jäst
100 gr smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
3 ägg
ca 12 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i bunken. Smält smöret och blanda med mjölken till ca 37 grader.
Häll i degvätskan i bunken o blanda runt tills jästen har löst sig, tillsätt resten, saltet, äggen och mjölet arbeta degen blank o smidig. Låt den jäsa ca 30-40 min
Ta upp degen på bänken och arbeta den lite till. Dela den i det antal bitar du vill ha, rulla till runda bullar. Kavla ut en oval kaka ca 1 cm tjock och lägg 3-4 msk (8 piroger) av fyllningen som en sträng i mitten. Vik ihop och nyp ihop ändarna och vänd på pirogen så att skarven kommer på undersidan. Jäs ytterligare ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem ca 15-20 min i 250 grader.
Nu ska jag och Bamse fara ut och gå i det fina vädret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar