lördag 15 mars 2014

Blåmusslor ála Strömsö

Detta inlägg började jag med för nästan 3 veckor sedan men eftersom jag har haft problem med att få in foton så har det inte blivit publicerat.
 
Före Rasmus Italienresa pinade jag honom och mannen till Åbo för att köpa lite nya kläder åt sonen. När man är med män i stan så går det snabbt. Första paret byxor passade - dom köpte vi, första paret handskar passade - dom köpte vi, första paret skor passade - dom köpte vi. Så efter 20 minuter i mylly var vi klara. Det gick så snabbt så jag glömde totalt bort vad jag själv skulle ha behövat.
 
Jag och Micke har länge drömt om att laga blåmusslor. Utbudet här på ön är ju inte det bästa så vi passade på att köpa en påse musslor från stan. Har aldrig gjort någon annan variant än denna eftersom detta recept gillade vi direkt. Receptet är från programmet Strömsö.




Musslor ála Strömsö


2 kg blåmusslor
2 hackade scharlottenlökar
2 klyftor vitlök
1 finhackad fänkål
1 pkt finstrimat bacon
4 dl vitt vin
3 dl grädde
(4 salviablad)
0,5 dl finhackad persilja
1 msk olivolja
1 nypa salt
1 nypa peppar


Här kommer Pauls fem nyckelord för en lyckad musselrätt:

Levande - undvik plastpåsar. Transportera hem i nätpåsar så att musslorna kan andas.
Färska - tillred musslorna samma dag du inhandlar dem. Undvik långvarig förvaring i kylskåp och lägg dem aldrig i frysen, annars dör de.
Doft - sjöbris (ej permanentvätska).
Renlighet - skölj och skrapa med kniv så att de är helt fria från alger.
Utseende - kasta bort de trasiga och använd bara de oskadade musslorna.


Gör så här:
Skölj musslorna och skrapa rent på alger och skräp.


Vin och grädde till musslorna, men även vin åt kocken =)

Stek baconstrimlorna knapriga och hacka dem. Skölj och tärna fänkålen. Hetta upp 3 stekpannor så att alla musslorna får rum. Stek musslorna i olivolja. Skaka pannorna under tillagningen så att skalen inte fastnar i varandra. När musslorna öppnar sig så tillsätts vinet, fänkålen, schalottenlöken och vitlöken. Stek ett par minuter under lock. Tillsätt grädden, salt, peppar och stek ett par minuter under skakning. Bryt ett lantbröd i grova bitar och lägg in i ugnen ett par minuter för att få en rostad yta. Strö över hackad persilja, salvia och bacon.


Häll upp i djupa tallrikar. Servera med bröd och ät musslorna direkt ur skalet.


Det var bara jag och Micke hemma så vi gjorde en halvsats av receptet. Vi hade inte i Salvia men i övrigt följde vi receptet.


Idag står det inte musslor på menyn utan ärtsoppa och punch! Det är dags för Gräddkullans årliga vinterdag. Det är säket därför det snöat och vårt fina vårlandskap förvandlats till ett blött vinterlandskap (ogillar skarpt)!











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar